Varkensvlees

om van te smullen!

Natuurlijk varkensvlees

Dat proef je zodra je een bezoekje brengt aan onze boerderijwinkel De Verkeshof en je de vrije varkens ontspannen ziet rondscharrelen en aanmodderen. Je ziet ze, hoort ze, ruikt ze en (als je het ons vooraf even vraagt) voelt ze van dichtbij. Je weet precies wat voor varkensvlees jij in de kuip krijgt.

Varkens bij Anita-25

Je hebt vast wel eens gehoord van een:

 • varkenskarbonaadje
 • hamlapje
 • ribkarbonade
 • varkensrollade
 • schouderlapje
 • sparerib
 • varkensfiletlapje
 • varkens-fricandeau
 • varkenslever
 • varkens-schnitzel
 • varkens-saucijsje
 • varkens-braadworst
 • varkensgehakt
 • varkensnek of procureur
 • varkenshaasje
 • hamburger
 • speklapje

Allemaal vlees van een varken waarvoor je bij De Verkeshof terechtkunt. Natuurlijk varkensvlees dat nog lekkerder is. De knorrige Verkeshof-schoonheden voeden we op volgens de normen van de biologische varkensfokkerij. Hun langere levens en de vetontwikkeling in de spieren geven hun van nature magerder varkensvlees meer smaak.

Al het varkensvlees wordt ambachtelijk verwerkt en bereid waardoor je ook varkensvleesproducten als gerookte beenham, pulled pork, boterhamvlees en huisgemaakte hamburgers aantreft in onze winkel.

Tamworth-varkens

Het natuurlijk varkensvlees van De Verkeshof komt van onze Tamworth-varkens. Deze grote – de zeugen kunnen tot 250 kilo zwaar worden! – roodharige varkens komen van oorsprong uit het Engelse Tamworth in Staffordshire. Het is een van de oudste varkensrassen op aarde.

Hebben deze rossige knorpotjes een eigen karakter? Dat is lastig te zeggen. Ja, het ras staat bekend om zijn aanhankelijk gedrag. Aan de andere kant hebben we een kleine groep varkens rondlopen. Die alle aandacht krijgen die ze vragen en verdienen. Als dank communiceren ze op hun eigen manier weer terug: met interactie.

Zo komen de zeugen je meteen gedag zeggen, zodra je hun stukje land betreedt. Ook als er voer ligt waar ze op aan kunnen vallen, lopen ze eerst naar je toe. Bij wijze van groet duwen ze tegen je aan en vragen aanhankelijk om een kriebel over de rug of een aai over hun bol.

Aanhankelijk en nieuwsgierig

Ook als een zeug ‘berig’ is (klaar voor voortplanting) vertoont ze ander en aanhankelijker gedrag. Zodra je rondloopt tussen de varkens, loopt de berige zeug je constant achterna. Juist omdat de groep varkens te overzien is, kunnen we onze varkens beter observeren en valt buitengewoon natuurlijk gedrag direct op.

Tamworth-varkens zijn van nature nieuwsgierig. Ze komen graag kijken wie er aan de poort staat, zijn niet bang en voelen zich rondom onze boerderijwinkel veilig en op hun gemak. Net als bij kinderen zijn rust en regelmaat belangrijke factoren om stress of angst te voorkomen. Die rust en regelmaat handhaven we zorgvuldig.

Het leeft!

Waarom wij juist voor de Tamworth-varkens kiezen? Ten eerste vanwege hun karakter: het zijn aanhankelijke en geweldig intelligente dieren. Het leeft! Hoe beter je voor je beestjes zorgt, des te langer blijven ze gezond, werken ze voor je en krijg je er meer voor terug. In alle opzichten.

Een Tamworth-varken herken je aan de dieprode haren. Het zijn niet de schattige schone roze varkentjes die je vaak op tekeningen voorbij ziet komen, maar grote rossige tantes. Dit type varken wordt met uitsterven bedreigd en door juist hiervoor te kiezen, dragen we bij aan het in standhouden van het ras.

Ambachtelijk bereid varkensvlees

Waar de zeugen lange tijd op De Verkeshof rondscharrelen, lopen de biggen op een locatie verderop in alle vrijheid rond. Na de slacht gaan ze naar boerderijwinkel De Verkeshof, waar we het vlees zelf uitbenen en op ambachtelijke wijze en met de hand verder verwerken.

Ja, je leest het goed. Het varkensvlees blijft tijdens het verwerken binnen de muren van de boerderijwinkel. Anita beent elk varken hoogstpersoonlijk uit en maakt het vlees geschikt voor consumptie. Zonder overbodige toevoegingen van smaak- of kleurstoffen om het vlees zo puur en natuur mogelijk te houden.

Al proef je wel bepaalde kruiden en/of specerijen of onze biologische groenten in bijvoorbeeld de (huis)gerookte ham, de smaakvolle beenham, het varkensvlees voor op de barbecue, de ambachtelijk bereide (superlekkere!) hamburgers, de pulled pork of zure zult. In het assortiment-overzicht lees je welke verschillende soorten natuurlijk vlees je zoal bij boerderijwinkel De Verkeshof vindt.

Boerderijwinkel De Verkeshof: daar komt je eten vandaan